Pitääkö pihalla ylipäätään olla punainen lanka?
Pihasuunnittelijana vastaan että ehdottomasti on hyvä olla jokin teema tai tähtiajatus. Sen ei tarvitse olla keksimällä keksitty, vaan se voi olla hyvinkin käytännönläheinen päämäärä johon pihasi suunnittelussa ja toteutuksessa järjestelmällisesti pyritään. Avaisana on suunnitelmallisuus. Koko pihaa ei suinkaan tarvitse tehdä kerralla valmiiksi. Mutta suunnitelman ja punaisen langan antamat suuntaviivat ja suuret linjat pitävät kokonaisuuden hallittuna. Pihaa on myös helpompi hoitaa kun materiaalit, rakenteet ja kulkuväylät on mietitty pihan koko elinkaarta silmälläpitäen.
Mikä voisi olla sinun pihasi teema ja kantava ajatus?
Se voisi olla esimerkiksi ekologisuus, kestävä kehitys, harmonisuus, luonnonläheisyys, jokin tietty puutarhatyyli, inspiraatio ulkomailta, mieluisat materiaalit, kasvit tai rakenteet, toiminnot, hyötyviljely, kierrätys ja itse tekeminen. Whatever.
”Kun taloyhtiöpihamme joskus vuosia sitten voitti pihakilpailun ja sai palkinnoksi 1000 euroa tyttäreni ehdotti, että ostetaan koko rahalla puutarhatonttuja. Siinä meillä olisi ollut hänen mielestään loistava pihateema No emme ostaneet. Piha säilytti kokolailla voittoisan ilmeensä ilman tonttuteemaa.”
Jos punaista lankaa ei ole sen kummemmin määritelty piha rakentuu omilla ehdoillaan.
Siitä saattaa pahimmillaan tulla sekava ja epäkäytännöllinen. Koko ajan on jokin kohta, joka pistää silmään ja saa ajattelemaan, että tuolle tarttis kyllä tehdä jotain. Kasvit hakevat paikkansa kevät kevään jälkeen eivätkä oikein koskaan ehdi juurtua paikoilleen. Ne ovat joka liian suuria tai liian pieniä, liian työläitä, eivät ikinä sopivia. Pihalla tehdään paljon ja jatkuvasti, mutta lopputulos ei tyydytä kuin hetken. Kokonaisuus ei vaan vaikuta onnistuneelta.
Punaisen langan etsintä lähtee liikkeelle olemassa olevista olosuhteista sekä omasta elämäntavastasi ja –tyylistäsi.
”Olosuhteet on huomattavasti helpompi ottaa suunnittelun lähtökohdaksi kuin ryhtyä epätoivoiseen taisteluun niitä vastaan.”
Tontin ilmansuunnat, maastonmuodot, maaperä, pienilmasto, olemassa oleva kasvillisuus ja muut merkittävät maisemaelementit kuten suuret kivet tai kalliot, vesi, (tuho)eläimet, kanit, myyrät tai metsäkauriit, pienet lapset ja krooninen ajan tai rahanpuute. On hyvä muistaa myös naapurit ja rakennus- ja kaavamääräykset.
Käyttäjälähtöinen suunnittelu edellyttää sinulta ja perheeltäsi pihan käyttäjinä jonkin verran itsetutkiskelua ja pohdintaa.
- Mieti mitä sinä haluat ja toisaalta et halua tehdä pihallasi?
- Miten paljon ja mihin aikaan vuodesta vietät aikaasi pihalla?
- Minkälainen on tonttisi ja kotisi?
- Kuinka paljon aikaasi ja voimiasi olet valmis käyttämään pihan toteuttamiseen ja hoitamiseen?
Piha joka istuu harmonisesti ympäristöönsä ja sopii elämäntyyliisi ilahduttaa ja myös toimii parhaalla mahdollisella tavalla kaikkina vuodenaikoina. Jos vietät kesän veneillen tai mökillä ei kesä-, heinä- ja elokuussa parhaimmillaan oleva piha ole sinua varten.
Kannattaisiko sen sijasta miettiä miltä pihallasi näyttää juuri nyt? Loppujen lopuksi meillä Turussa on aika paljon tällaista ei niin kovin aktiivista lehdetöntä, pimeää, kylmää ja sateista pihakautta.
Oletko tyytyväinen vai olisiko jossain parantamisen varaa? Alati vaihtuvan säätilan takia talvikautena pihan toimivuus ja turvallisuus nousevat suureen rooliin arjen tyytyväisyyden luojana. Löytyykö aurauslumille tarpeeksi tilaa, ovatko kulkuväylät turvallisia, riittääkö valaistus?
”On plussaa, jos piha myös näyttää kivalta rospuuttokeleillä. Keinoja siihen ovat mm. ikivihreät havukasvit, rakenteet, maastonmuotoilu ja valaistus.”
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa pihan punaisen langan metsästystä.
Vaikka pihasi olisikin rakentunut ajan myötä ilman sen suurempia suunnitelmia ei pihaa tarvitse laittaa ihan atomeiksi ja uusia kokonaan.
Sisustetaanhan kotia sisäpuoleltakin aika ajoin uusiksi, kuka useammin, kuka harvemmin. Sama onnistuu myös ulkotiloissa. Piha, jossa kasvaa eläviä kasveja elää ja muuttuu vuosien myötä joka tapauksessa, halusit sitä tai et.
Kimmokkeen pihan kunnostukselle antaa usein jokin ulkopuolinen ärsyke, rakennusta kohtaava suurempi remontti, salaojat, julkisivu, ikkunat, lähestyvät yo-juhlat, rippijuhlat tai muut pihajuhlat tai omistajan vaihdos. Usein aloittaminen on ihan ehdottomasti homman vaikein osa. Jo pihan siivoamisella ja järjestämisellä saadaan tilanteeseen merkittävä parannus.
Jos et tiedä mistä aloittaa tai mitä tekisit, olen käytettävissäsi.
Aloitetaan kohdasta joka sinua eniten ärsyttää. Käytetään niitä keinoja, joita sinulla on käytettävissäsi.
Autan sinua kohentamaan pihasi ilmettä olipa kyseessä sitten kokonaisvaltainen pihasuunnittelu tai pihan pienehkö kunnostusprojekti pala palalta.
Tervetuloa pihamuutosten kevät!
Jos kiinnostuit lue lisää pihakonsultoinnista
Tai
Varaa aika ilmaiselle 15 minuutin kartoituspuhelulle
PS. Tämä aihe ei vanhene ikinä.
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kiven ja Kasvin Pihablogissa.